Okullarda, kreşlerde; virüs ve bakteriler damlacık şeklinde yayılarak çocukların hastalanmasına yol açabilir.
Hastalıklar, öksürük ve hapşırıkla yayılmanın yanı sıra temas edilen eşyalar aracılığıyla da oluşabilir. Grip; damlacık yoluyla bulaşır. Çoğunlukla ateşli üst solunum yolu şeklinde görülür. Belirtileri arasında yüksek ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük de yer almaktadır.Balgamlı öksürük; genellikle grip ve soğuk algınlığında görülür ve mukusun vücuttan atılması nedeniyle oluşur. Mukus isimli madde, vücudu zararlı organizmalardan korumak için solunum yollarında üretir.
Balgamlı öksürük, eğer solunum yollarından kaynaklı ise;
Bol miktarda ılık sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Bitki çayları tüketmek ise boğazın yumuşamasını sağlar.
Dut çayı, pekmez, bal tüketmek; balgam ve öksürükten kurtulmaya yardımcı olur. Süt ile bal karıştırılarak içilebilir ya da balın içerisine zerdeçal, zencefil katarak da tüketilebilir. Bal, limon ve sarımsak parçalarından karışım yapılabilir ve bundan her gün bir kaşık tüketmek de gribe karşı koruma sağlar.
BALLI LİMONLU SU
Bal, boğazın yumuşamasını sağlar ve tahrişi, öksürüğü keser. Limon, zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler, soğuk algınlığının belirtileriyle mücadele eder. Öksürüğü hafifletir, boğazı yumuşatarak rahatlamasını sağlar.
Bu karışım için;
Bir kaba 1 yemek kaşığı bal ve yarım limon suyu ekleyin, üzerine de 1 bardak sıcak su ilave ederek karıştırın.
ZENCEFİL VE ZERDEÇAL ÇAYI
Zencefil, antienflamatuar özelliği sayesinde öksürüğü azaltır, boğazı yumuşatır. Zerdeçal, soğuk algınlığı belirtilerini yönetir. Zerdeçalın içerisindeki kurkumin isimli bileşen, bağışıklığı destekler ve antiinflamatuar etkisi vardır.
KAYNAK: SABAH GAZETESİ