Bilecik Haber

ALTIN RÜZGARI SÜRECEK Mİ?

EKONOMİ

Altın fiyatları dünkü rekor seviye sonrasında kritik ekonomik veriler ve Fed yetkililerinin yapacakları konuşmalar öncesinde tarihi zirvenin hemen altında seyrediyor.

Altın fiyatları dünkü rekor seviye sonrasında kritik ekonomik veriler ve Fed yetkililerinin yapacakları konuşmalar öncesinde tarihi zirvenin hemen altında seyrediyor.

Altın fiyatları, dün görülen tarihi zirvenin ardından kâr satışlarının etkisiyle rekor seviyelerin bir miktar altında işlem görse de ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indireceği beklentileri nedeniyle güçlü seyrini sürdürüyor.

Değerli metal, batılı yatırımcıların fon girişlerinin ve ABD'de faiz indirimi beklentilerinin desteklediği yükselişin ardından tarihi zirvelerin hemen altında seyrederken yatırımcılar faiz indirimlerine ilişkin ipucu edinmek için Fed'in son toplantısının tutanaklarını bekliyor.

Ayrıca ABD'de açıklanacak ekonomik veriler ve faiz indirimine gitmesi beklenen Fed yetkililerinin yapacakları konuşmalar da yatırımcılar tarafından takip ediliyor.

Fed'in tutanakları ve Jerome Powell'ın konuşması öncesi dün altının ons fiyatı 2 bin 521 dolarla, altının gram fiyatı da 2 bin 741 lirayla tüm zamanların en yükseğini görmüştü.

FED BEKLENTİLERİ

Vadeli işlemlere göre ABD'de gelecek ay 25 baz puan büyüklüğünde faiz indirimi fiyatlanırken 50 baz puan büyüklüğünde bir faiz indirimine ise üçte bir olasılık veriliyor. Bu yıl için neredeyse 100, gelecek yıl için de yine 100 baz puan faiz indirimi fiyatlanıyor. 

Düşük faiz oranları, altınla rekabet eden Hazine tahvilleri ve dolar gibi faiz getirisi olan varlıkların cazibesini azaltarak, altının yatırım açısından daha çekici olmasını sağlıyor. Yüksek faizler ise tam tersine yatırımcıyı altından uzaklaştırıyor.

Bu nedenle Fed kararına etki edecek ekonomik veriler de altın piyasasını yakından ilgilendiriyor.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Bu gelişmelerle birlikte ons altın güne 2513 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2510 dolar, en yüksek de 2520 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar 2517 dolardan işlem görüyor.

Gram altın saat  8.45 itibariyle 2 bin 742 TL seviyelerinden işlem gördü. Çeyrek altın 4 bin 483 TL'den, Cumhuriyet altını ise 17 bin 800 TL'den satıldı.

GÜVENLİ LİMAN DESTEĞİ

Bir ticaret platformu olan XS'in kıdemli piyasa analisti Antonio Ernesto Di Giacomo'ya göre altın fiyatlarındaki son artış, "belirsizlikteki yükseliş ve yatırımcıların güvenli limanlara kaçışının" yanı sıra Fed'in faiz indirimi beklentisini yansıtıyor.

Di Giacomo, "Altın fiyatının ons başına 2 bin 500 doların üzerindeki tarihi yükselişi, artan küresel ekonomik belirsizliği ve yatırımcıların devam eden güvenlik arayışını yansıtıyor" dedi.

Di Giacomo, "Ekonomik, jeopolitik ve parasal faktörlerin bu yükselişi tetiklemesiyle altın, dalgalanma dönemlerinde güvenli bir liman olma konumunu sağlamlaştırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

BANKALARIN TAHMİNLERİ

İsviçreli yatırım bankası UBS ise fiyatların 2024 yılı sonuna kadar ons başına 2 bin 600 dolara ulaşabileceği tahmininde bulundu.

Citi analistleri ise konu ile ilgili kaleme aldıkları bir notta, 2025 ortası itibarı ile ons başına 3 bin dolar tahmininde bulunurken dördüncü çeyrekte değerli metalin ons başına fiyatının 2 bin 550 dolar seviyesine geri çekilebileceğini söyledi.

KAYNAK: SÖZCÜ 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.