Bilecik Haber

DİBE ÇEKEN O MUCİZE!

SAĞLIK

Mutfağımızdaki basit bir malzemenin aslında ne denli etkili olabileceğini gösteren araştırmalar, ilginç sonuçları da beraberinde getirdi.

Mutfağımızdaki basit bir malzemenin aslında ne denli etkili olabileceğini gösteren araştırmalar, ilginç sonuçları da beraberinde getirdi.

Ağız kokusundan kolesterole bin derde deva olan o gıdayı artık çok daha fazla kullanacaksınız. Elma sirkesini düzenli olarak tüketmek, vücudunuzun vücudunuzun üzerinde hiç beklemediğiniz kadar büyük bir etkiye sahip olabileceğini gösterebilir. Bu fermente gıda, genel sağlığınızı iyileştirir ve kan şekeri seviyelerini düşürebilir veya ağız kokusunu azaltabilir. Elma sirkesinin faydaları şunlardır:

YİYECEKLERİ DAHA İYİ SİNDİRMENİZE YARDIMCI OLUR

Sirke asidik bir maddedir. Sonuç olarak, bu, kaliteli sindirimi desteklemeye ve iyileştirmeye yardımcı olabilir.Elma sirkesindeki asetik asit, besinlerin parçalanmasına ve emilmesine yardımcı olabilecek sindirim enzimlerinin oluşumunu teşvik edebilir.

KAN ŞEKERİNİ DENGELER

Vücuttaki açlık kan şekeri seviyeleri, açlık kan şekeri olarak bilinir. Elma sirkesi tüketmenin, özellikle yüksek kan şekeri olanlarda açlık kan şekeri üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini gösteren araştırmalar var.Sonuç olarak, sekiz haftadan uzun süre elma sirkesi içmenin açlık kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azalttığını gösteren sistematik bir araştırma ve meta-analiz kayıtlara geçti.Elma sirkesinin kan şekerini iyileştirmeye yardımcı olabileceği ve vücudun glikozu daha verimli bir şekilde kullanmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca yemekten sonra midenin boşalmasını geciktirebilir.

KOLESTEROL ORANLARINI DÜZENLEYEBİLİR

BMC Complementary Medicine and Therapies tarafından yayınlanan verilere göre, belirli insanlar elma sirkesi içtiğinde serum toplam kolesterolünü önemli ölçüde azalttı ve HDL "iyi" kolesterolü artırdı.Tabii ki, sağlıklı kolesterol seviyelerine sahip olmak istiyorsanız, elma sirkesini sağlıklı bir beslenme sistemiyle birlikte tüketmelisiniz.

ZAYIFLAMAYI KOLAYLAŞTIRABİLİR

Her gün elma sirkesi içmek, özellikle sağlıklı bir diyet uygulamıyorsanız veya egzersiz yapmıyorsanız, anında kilo vermenizi garanti etmez. Bununla birlikte, düzenli olarak egzersiz yapmak ve dengeli ve sağlıklı bir diyet tüketmek, kilo verme sürecinizde size yardımcı olabilir.2021 yılında International Journal of Exercise Science'ta yayınlanan bir çalışmaya göre, 30 mililitre elma sirkesi veya bir plasebo ile dört gün boyunca takviye edilenler, vücut ağırlığında ve vücut yağında önemli ölçüde azalma yaşadılar.

TOKLUK HİSSİNİ ARTIRIR

2016 yılında Fransa'da fareler üzerinde yapılan bir araştırma, elma sirkesinin tokluk etkisi ile yüksek yağlı diyet nedeniyle ortaya çıkan metabolik bozuklukları önlediğini buldu.Araştırmacılar, fareler üzerinde yapılan bir deney esnasında yüksek yağlı bir diyete elma sirkesi eklemenin yiyecek tüketimini önemli ölçüde azalttığını keşfetti.

VÜCUTTAKİ İLTİHAPLANMA DÜZEYİNİ AZALTABİLİR

Vücudun iltihaplanmasına katkıda bulunan çevresel ve genetik faktörlerin yanı sıra elma sirkesinin kullanımı, iltihaplanma seviyelerini azaltabilir.Enflamasyon, vücudun bağışıklık sisteminin sürekli oksidatif strese neden olabilecek serbest radikallere karşı savaşmasını sağlar. Enflamasyonla yaşamanın sonuçları, kilo alımından ruh hali sorunlarına kadar çeşitli sonuçlara yol açabilir. Daha da kötüsü, fazla kilolu olmak oksidatif stres seviyelerini artırabilir.Elma sirkesi takviyesi bu konuda faydalı olabilir. 2018 Journal of Medicinal Food hayvan araştırması, elma sirkesinin obeziteye neden olan oksidatif stresi azaltabileceğini keşfetti. Araştırmacılar, elma sirkesinin vücuttaki antioksidan savunma mekanizmasını kontrol ettiğini düşünüyor. Günde bir elma sirkesi dozu verilen obez fareler, altı hafta içinde trigliseritler, kolesterol ve oksidatif stres seviyelerinde azalma gösterdi.

MİDE RAHATSIZLIKLARINI HAFİFLETEBİLİR

Bazı insanlar sirkenin mide ekşimesine iyi geldiğini söylüyor. Bazı insanlar mide asidi üretemedikleri için mide yanması yaşayabilir. Sonuç olarak, bu ortama asit vermek biraz sakinleştirici olabilir. Bu ilişkiyi destekleyen kanıtlar az olsa da, özellikle "sağlık uzmanınız" bunun uygun bir ev ilacı olduğunu söylediyse, herhangi bir zarara neden olması olası değildir. Bununla birlikte, bunu denemeden önce doktorunuza danışmanız çok önemlidir.

AĞIZ KOKUSUYLA MÜCADELE EDER

Ağız kokusu, ağızda yaşayan bakteriler tarafından oluşturulabilir. Sirke, antibakteriyel bir madde olduğu için ağız kokularını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağız kokusu, bakteri dostu olmayan bir ortam yaratarak asitle engellenebilir.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.