Bilecik Haber

KANSERİN İLK BELİRTİSİ TESPİT EDİLDİ

SAĞLIK

Pankreas kanseri olan hastalarının yaklaşık %59'unun aynı belirtilerin ortaya çıktığı keşfedildi.

Pankreas kanseri olan hastalarının yaklaşık %59'unun aynı belirtilerin ortaya çıktığı keşfedildi.

Bu oran, dünya çapında her yıl binlerce kişiye pankreas kanseri tanısı konulduğu düşünüldüğünde oldukça önemli bir yüzdeliğe denk geliyor. Bu nedenle, hastalık konusunda dikkatli olmak hayat kurtarabilir.Pankreas kanseri teşhisi zor olsa da bazı işaretleri önceden belirlemek önemlidir.Dr. Claire Thomas'a göre, erken uyarı sinyallerini almak daha kolaydır. Dr. Thomas, "kolüri" pankreas kanserinin "en erken" semptomlarından biridir.İdrarda safra adı verilen sıvının varlığı kolüri olarak bilinir. Bu durumu belirlemenin tek yolu, idrar rengindeki değişikliktir. Kolüri bulunan idrar genellikle kahverengiye dönüşür.

KANSER İLK BELİRTİSİ NEDEN ÖNEMLİ?

Dr. Thomas, pankreastaki bir tümörün baskı yapması nedeniyle safra kanalının tıkanabileceğini söylüyor.Tümörün pankreasın başındaysa safra kanalına erken aşamalarda baskı yapabileceğini belirtiyor. Bu, idrarda bilirubin birikiminin erken aşamalarında ortaya çıkmasını sağlar.Dr. Thomas'a göre, kanserin pankreasın başka bir bölgesinde ortaya çıkması durumunda bu daha ileri aşamalarda bu değişimin görülebileceğinden, karın ve sırt ağrısı gibi belirtilerin de dikkatle incelenmesi gerekir.

EN ÇOK GÖRÜLEN SEMPTOMLARDAN BİRİ!

Pankreas kanserinin en "sık görülen" semptomlarından biri olan kolüri, Clinical and Translational Oncology dergisinde yayınlanan bir araştırma makalesinde ayrıntılı olarak tartışılmıştır.Çalışma, yeni teşhis edilen 185 hastanın yaklaşık %59'unun bu uyarı işaretini yaşadığını buldu.

HER ŞEY BASİT TESTLE ANLAŞILABİLİR

Dr. Thomas, idrardaki sarılık veya bilirubin tipik olarak kanser anlamına gelmese de, koyu renkli idrar gibi herhangi bir semptom gördüğünüz anda en kısa sürede doktorunuza başvurmanın en iyisi olduğunu vurguladı.Bir uzman tarafından yapılan basit bir idrar ölçüm çubuğu testi, idrarınızda bilirubin varlığını belirlemeye veya dışlamaya yardımcı olabilir ve daha fazla araştırmaya yol açabilir.

İDRAR RENGİNDEKİ DEĞİŞİKLİK FARKLI BELİRTİLERE SAHİPTİR

İlaç yan etkileri ve karaciğer hasarı daha koyu idrara neden olabilir.Doktora göre bilirubin birikmesi (genellikle sarılık olarak bilinir), karaciğerde sorunlar veya safra kanalında tıkanıklık olduğunda ortaya çıkar.Bilirubin içeren safra, safra kanalının tıkanmasıyla bağırsaklara girer ve kan ve idrarda birikir.Bu durumun belirtileri, daha koyu sarı kahverengi idrar, sarılık ve göz ve cilt sararmasıdır. Pankreas başının yanında, karaciğer ile ince bağırsak arasında safra kanalı bulunur.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.