SAĞLIK

BU YENİ TÜR SON DERECE BULAŞICI

Cilt hastalıklarının geniş bir bölümünü kapsayan mantar enfeksiyonu, nem sebebiyle yaz aylarında ciddi oranda artış gösteriyor.

Cilt hastalıklarının geniş bir bölümünü kapsayan mantar enfeksiyonu, nem sebebiyle yaz aylarında ciddi oranda artış gösteriyor.

Vücudun hemen her bölgesinde ortaya çıkabilen bu enfeksiyon, tedavi edilmediğinde pek çok ciddi sağlık sorununu beraberinde getirebiliyor. Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, belirtiler hakkında uyarıyor.

Mantar enfeksiyonu genellikle kıl, deri tırnak gibi dokularda kendini gösteren bir cilt hastalığı olarak tanımlanıyor.

Özellikle yaz aylarında artan bu hastalık, son zamanlarda yaşanan yeni bir gelişme sebebiyle çokça tartışılıyor.

ABD'nin New York eyaletinde ortaya çıkan, bir mantar türünün neden olduğu cinsel yolla bulaşan saçkıran hastalığı, ilk vaka olarak biliniyor.

Mantar enfeksiyonu, deri, tırnaklar veya mukoza zarlarının mantarlar tarafından enfekte edilmesi olarak tanımlanıyor.

Normal şartlarda insan vücudunda mantar bulunuyor ancak hijyenik şartlar sağlandığında enfeksiyon riski oluşturmuyor.Öte yandan vücudun nemli bırakılması, ağır rahatsızlıklar ve bağışıklık direncinin azalması, hastalığın gelişmesini kolaylaştırıyor.Mantar enfeksiyonunu tetikleyen diğer etkenler arasında; sıcak havaya bağlı derinin nem oluşturması, uzun süreli ve dar giysilerin tercih edilmesi, ıslak mayoyla kalınması, sıkça alınan antibiyotik tedavisi, manikür ve pedikür malzemelerinin ortak kullanılması olarak sayılabilir.Hastalığın belirtileri enfekte olan bölgeye göre değişiyor ancak cilt mantarı kızarıklık ve lekelerle, ayak mantarı kaşıntı ve kötü koku ile belirebiliyor. Tırnak mantarı ise tırnaklarda kalınlaşma ve sararma saç mantarı, saç derisinde kaşıntı ve kepeklenme yapabiliyor.

ABD'de bulunan bir tıp fakültesinde yapılan araştırmalar, 'Trichophyton mentagrophytes tip VII' adı verilen mantar türünün cinsel yolla bulaştığını ortaya koyuyor.

Ayrıca, bu yeni mantar türünün son derece bulaşıcı olduğu ve cilt enfeksiyonlarına neden olduğu belirtiliyor.

Bu yeni mantar türüyle ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çeken Uzman Dermatolog Sertaç Sever, uyarıyor:

"Eğer bir hasta uzun süredir mantar tedavisi görüyor ve iyileşemiyor ise bu türde dirençli bir mantar türüne sahip olabilir. Bu nedenle tedavi olamadığı durumlarda mutlaka tedaviyi öneren dermatoloji uzmanına tekrar başvurması gerekiyor."

BU BELİRTİLER ENFEKSİYONA İŞARET EDİYOR 

Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesinde görülebiliyor ve yerleştiği bölgede kaşıntıya neden oluyor.

Öte yandan ciltte pullanma, döküntü, yumru, saç dökülmesi ve kelliğe yol açabiliyor.

ENFEKSİYON CİNSİYET FARKI TANIMIYOR 

Mantar enfeksiyonu, kadın ve erkek ciltlerinde benzer şekillerde seyrediyor. Ancak cilt tipi, hormonal faktörler ve yaşam tarzı gibi etkenler, hastalığın belirtilerini, seyrini ve tedavisini önemli ölçüde etkiliyor.

MANTAR ENFEKSİYONU CİLTTE KALICI HASARA NEDEN OLUR MU? 

Bu enfeksiyon türleri genellikle uygun tedavi ile iyileşiyor ve ciltte kalıcı hasara neden olmuyor.

Ancak enfeksiyonun tedavi edilmediği veya tekrarladığı durumlarda, deride kalıcı lekeler, tırnaklarda kalıcı şekil bozuklukları veya saç dökülmesi gibi sonuçlar görülebiliyor.

Erken teşhis ve tedavi ile, kalıcı hasar riski önemli ölçüde azaltılabiliyor.

Uzman isim Sever, mantar enfeksiyonundan korunmanın yollarını sıralıyor:

"Hijyenik bir yaşam tarzı benimsemek, nemli ortamlardan kaçınmak (özellikle ayaklar ve kasık bölgesi için), kişisel eşyaları paylaşmamak (örneğin, havlu, ayakkabı), terledikten sonra hemen temiz-kuru giysiler giymek ve halka açık yerlerde çıplak ayakla dolaşmaktan kaçınmak bu tür enfeksiyonlardan korunmak için en etkili yöntemlerdir."

KAYNAK: POSTA GAZETESİ