Kuşburnu, yabani gül olarak adlandırılan bitkiden elde edilen yuvarlak şekle sahip bir meyvedir ve mayhoş bir tada sahiptir.

Her mevsimde Gümüşhane, Bayburt, Erzincan çevrelerinde yetişir. Kuşburnunun çiçekleri, sağlık alanında ilaç olarak kullanılır. Yemişleri ise çay ve marmelat için kullanılır.Kuşburnu; A, B, C, E ve K vitaminlerini içerir. Likopen, demir ve magnezyum mineralleri sayesinde vücudun direncini attırır, hücrelerin yenilenmesinde etkilidir.

Limona kıyasla 60 kat daha fazla C vitamini içerir ve güçlü bir antioksidandır. Kuşburnunun içerisinde yer alan güçlü antioksidanlar, kanser hücrelerinin büyüyüp gelişmelerini önlemeye yardımcı olabilir.

Kuşburnu; kötü kolesterolü düşürmede, iyi kolesterolün yükseltmede etkilidir. Böylece kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Kan basıncını düşürmeyi sağlayarak kalp sağlığını iyileştirebilir.

Yüksek derecede C vitamini içerdiği için damar yapısını koruyarak damar sertliği anlamına gelen ateroskleroz isimli hastalığa karşı destek olabilir.

Kuşburnunun içerisinde yer alan galaktolipidler ve polifenoller, inflamasyon ve eklem ağrılarının azalmasında etkilidir. Böylece eklem romatizması olarak bilinen artrit ağrısının azalmasına yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminin neden olduğu otoimmün hastalıklar ile kronik enfeksiyonlardaki inflamasyonun azalmasına yardımcı olabilir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir ve vücudu serbest radikallere karşı korur.

4 ay boyunca 100 kişide yapılan bir çalışmaya göre, günde 5 gram kuşburnu özü tüketenler ve kontrol grubu kıyaslandı. Gün içerisinde 5 gram kuşburnu tüketenlerin tüketmeyenlere göre, daha az oranda ağrı yaşadığı ve kalça eklemi hareketliliğin arttığı gözlemlendi.

Tüketilen besinlerden alınan demirin serbest olmasını sağlayarak demir eksikliğiyle oluşan kansızlığı engeller.Kuşburnun içeriğindeki pektin isimli maddenin laktasif etkisi bulunur. Bu sayede düzenli tüketilmesiyle bağırsakların daha fazla çalışmasını sağlayarak kabızlık probleminin önlenmesine yardımcı olabilir.

İçerisindeki A vitamini sayesinde cildin elastikiyetinin korunmasına yardımcı olur ve yaşlanmanın gecikmesini sağlar. Vücuttaki kolajen seviyesinin artmasını sağlar, akne ve yara izlerinin geçmesine yardımcı olur. Kuşburnunun çekirdeklerinde yer alan gamalinoleik asit (GLA) sayesinde cildin canlı görünmesini sağlar, ciltteki güneşten kaynaklı yanıkların azalmasında etkilidir.Yapılan çalışmalar sonucunda kuşburnunun iltihap oluşmasını engelleyici etkisi gözlemlendi. Kuşburnunun tüketilmesi; dizdeki kireçlenmeye, eklemlerdeki kıkırdak dokusunun bozulması, kıkırdaktaki incelme ve aşınmanın ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Dizdeki sıvı kaybına karşı iyi gelir.Kuşburnunun içerisindeki tilirozid isimli antioksidan sayesinde yağ yakarak kilo verilmesine yardımcı olur.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ