Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda ortalama 600 bin düğün yapılırken, 2024’te bu rakamın 450-500 bin arasında olacağı tahmin ediliyor.

Bunda enflasyon artışının etkili olduğunu belirten sektör temsilcileri, evlenecek çiftlerin düğün taleplerinde azalma veya organizasyonlarda küçülme gözlemlendiğini söylüyor.Pastacısından süslemecisine kadar 20 iş kolunu besleyen düğün sektörü, baharla birlikte tekrar hareketlenmeye başladı. Dolaylı olarak 10 milyon kişinin ekmek yediği sektör, enflasyon artışından payını alırken, hükümet tarafından yeni evlenecek çiftlere kullandırılacak 150 bin TL’lik faizsiz evlilik kredisinin ev kuracak çiftlere bir cansuyu olması bekleniyor. Eskiden yılda 600 bin düğün yapıldığını ancak bu yıl 450-500 bin düğün organizasyonu beklediklerini belirten sektör uzmanları ise fiyat artışına paralel olarak düğün taleplerinde azalma veya organizasyonlarda küçülme gözlemlendiğini söylüyor.

250 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Bu yıl düğün yapmanın maliyetiyle ilgili bilgi veren LifeGroup Entertainment’ın kurucusu Erdem İpekçi, “250 kişilik gündüz nikah kokteylleri için 100 bin ile 150 bin TL arası, yemekli düğünler için ise 250 bin TL ile 350 bin TL arasında ortalama diyebiliriz. Pahalı düğünler için bir tavan fiyatı belirtemeyiz çünkü talebin sonu yok ancak yine kır düğünlerini dikkate alırsak sanatçı orkestralı, çok iyi bir süsleme paketi ve iyi menülerle tasarlanmış bir düğünün maliyetinin 1 milyon ile 2 milyon arasında tutacağını söyleyebiliriz” dedi.

KİŞİ SAYISINDA ARTIŞ YOK

Geçtiğimiz yıllarda 600 binken bu yıl 450 bin ile 500 bin arası düğün ve benzeri organizasyon gerçekleşeceğini ifade eden İpekçi, şöyle konuştu: “Nişan ve kına gibi organizasyonlar resmi olarak ölçülemese de, her üç düğünden birinin öncesinde mutlaka nişan veya kına yapılıyor. Kız isteme ve nişan seremonileri genelde evde veya daha butik etkinliklerle yapılıyor. Geçen yıla kıyasla, bu yıl düğün yapacak insan sayısında bir artış beklenmiyor. Enflasyona bağlı olarak, fiyatlar dengesiz bir şekilde arttığından, düğün taleplerinde azalma veya organizasyonlarda küçülme gözlemliyoruz. Ev kurma maliyetlerinin zaten yüksek olması, düğün organizasyonuna ayrılan bütçelerde kesintiye veya küçülmeye neden oluyor.”

FİYATLAR YÜZDE 70 İLE YÜZDE 100 ARTTI

Enflasyon artışının, düğün sektöründe en çok düğün mekanları ve salonların kiralanmasını etkilediğini anlatan İpekçi, “Mekanların kira maliyetleri, işletme giderleri ve eleman maliyetlerindeki artışlar, düğün mekanlarının fiyatlarını yüzde 70 ile yüzde 100 arasında artırdı. Ayrıca, yemek ve catering maliyetlerindeki artışlar, taşıma fiyatlarındaki yükseliş ve çiçek fiyatlarındaki artışlar da düğün organizasyonlarının maliyetlerini etkiledi. Dolayısıyla evlenecek çiftler özellikle damatlar düğün organizasyonlarını planlarken birçok alanda pazarlık yapmayı yoğunlaştırdı” diye belirtti.

KREDİ EV KURMAYA YARAR

Düğün çeşitlerine göre fiyatların değiştiğini anlatan İpekçi, “Örneğin, 200 kişi için hafta sonu gündüz düzenlenen bir nikah kokteyli organizasyonu, her şey dahil 150 bin TL’ye mal olabilir. Aynı organizasyonun maliyeti akşam olması durumunda 200 bin TL’ye, yemekli olması durumunda 300 bin TL’ye, alkollü olması durumunda ise 400 bin ile 500 bin TL’ye çıkıyor” diye konuştu. Bu yıl evlilik sektörünün ekonomik büyüklüğünün 100 milyar TL’nin üzerinde olabileceğini belirten İpekçi, evlilik kredisinin düğün organizasyonlarından ziyade çiftlerin ev kurma maliyetlerine önemli bir katkıda bulunacağını söyledi.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ