CEBE 67 BİN LİRA FAZLA GİRECEK

Çalışanların güvencesi niteliğindeki kıdem tazminatı, son işyerinde çalışılan her tam yıl için 30 günlük son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
22 Temmuz 2024 Pazartesi 10:54
187 Okunma
CEBE 67 BİN LİRA FAZLA GİRECEK
banner15
banner18

Çalışanların güvencesi niteliğindeki kıdem tazminatı, son işyerinde çalışılan her tam yıl için 30 günlük son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

Tazminatın alt limiti asgari ücret belirliyor. Asgari ücret 1 Ocak itibarıyla yüzde 49’luk artışla brüt 20 bin 2 liraya yükselmişti. Yani en düşük tazminatta bu tutar baz alınıyor. Bu yıl temmuzda geçtiğimiz yıldaki gibi ara zam yapılmadı. Dolayısıyla yıl sonuna kadar en düşük tutar hesabında bu brüt ücret baz alınacak.

TAVANI 41 BİN 828 LİRA OLDU 

Kıdem tazminatının 1 yıl için en yüksek tutarını ifade eden tavan ise memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Diğer bir deyişle memur maaşındaki artışa endeksli bir kıdem tavanı var ve 6 ayda bir güncelleniyor. Böylece 1 Ocak-1 Temmuz 2024 tarihlerinde geçerli olan tazminat tavanı da 35 bin 58 liraya yükselmişti. Temmuz ayından geçerli olmak üzere memura yapılan yüzde 19.31’lik zamla birlikte yeni maaş tavanı 41 bin 828 liraya çıktı.

İHBARDA SINIR BULUNMUYOR 

İhbar tazminatında ise tavan sınırı bulunmuyor. Brüt maaş ne kadarsa ona göre hesaplanıyor. Burada önemli olan ihbar süresi. 10 yıl çalışması olan kişiye 56 gün üzerinden ihbar tazminatı ödeniyor. İşe girdiği günden itibaren 6 ay geçmemiş olan işçiye 2 haftalık, 6 ay-1.5 yıl arası çalışanlara 4 haftalık, 1.5-3 yıl arası çalışanlara 6 haftalık, 3 yılın üzerinde çalışanlara 8 haftalık ihbar ödeniyor.

10 YIL ÇALIŞANA NE KADAR ÖDENİR? 

1 Temmuz’dan önce 50 bin lira brüt ücreti olup da 10 yıllık çalışma süresi dolanlar kendi isteği dışında işten çıkarılırsa vergiler dahil net 348 bin 115 lira kıdem tazminatı alacaktı. Bu kişinin 56 günlük ihbar tazminatı hakkı ise 78 bin 624 lira olacaktı. Böylece damga verileri düşüldükten sonra cebe girecek net tutar 426 bin 740 liraya ulaşacaktı.Şimdi aynı kişiye 415 bin 450 lirası kıdem tazminatı, 78 bin 625 lirası ihbar tazminatı olmak üzere net 494 bin 75 lira ödenecek. Yani 1 ay sonra tazminatını alan için fark 67 bin lirayı aşıyor.

HAKLI SEBEPLE AYRILAN DA ALIR 

Yıllardır aynı işyerinde çalışanlar ayrılmak istediklerinde kıdemini yakmak istemiyor. Fakat istifayla kıdem alınabiliyor. Emekli olanlar, yaş dışında emeklilik hakkı elde edenler, askere gidenler, iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde sonlandıranlar, haklı sebeplerle istifa edenler kıdem tazminatını alabiliyor.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
KIDEMTAZMINATIEkonomi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle