KLİMASIZ, VANTİLATÖRSÜZ UYUYAMAYANLAR DİKKAT!

Yatak odasında serin bir uyku yaşamanızın formülü olan klima ve vantilatörler sandığınızdan çok daha tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
13 Ağustos 2024 Salı 10:46
55 Okunma
KLİMASIZ, VANTİLATÖRSÜZ UYUYAMAYANLAR DİKKAT!
banner15
banner18

Yatak odasında serin bir uyku yaşamanızın formülü olan klima ve vantilatörler sandığınızdan çok daha tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

Rahat bir uyku için uyuyup ağrılar içinde uyanmanıza neden olabilecek bu cihazları kullanırken bir kez daha düşünün. İşte sebep olduğu hastalıklar ve serin bir uyku geçirmenin püf noktaları…Uyku uzmanı Martin Seeley, insanların yatmadan önce vantilatörlerini kapatmaları gerektiğini söylüyor.Seeley, gece boyunca açık bırakılan bir vantilatörlerin ve klimaların çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.Uzman, özellikle vantilatörlerin odadaki havayı dolaştırarak toz akarları, sporlar, polenler ve diğer alerjenlere daha fazla maruz kalınacağını açıklıyor."Eğer aşırı hapşırma, sulanan gözler, burun akıntısı, kaşıntılı boğaz ve hatta solunum zorlukları yaşıyorsanız, elektrikli fanınızın pervanelerinde toz birikmediğinden emin olun" diyor Seeley.Ayrıca, saatlerce açık bırakılan bir vantilatörün bulunduğu odada burun tıkanıklığı yaşanabileceğini belirtiyor.Uzun süreli maruziyet, burnunuzu ve boğazınızı kurutabilir. Bu durum, vücudunuzu nemli tutmak için daha fazla mukus üretmesine neden olarak birçok yan etki yaratabilir.Seeley, "Bunlar arasında baş ağrısı, tıkanık bir burun ve hatta sinüs baş ağrısı da bulunuyor" diye ekliyor.Bu durumu hafifletmek için bol su içmek öneriliyor.Seeley, "Bu, özellikle sıcaktan dolayı kötü bir uyku geçirenler için tavsiye ediliyor, çünkü hafif de olsa susuz kalmak sizi daha da uyuşuk ve yorgun hissettirebilir" diyor.Gece boyunca açık bırakılan bir fan, kuru gözler ve tahrişe de neden olabilir.Dördüncü bir sağlık riski ise boyun tutulması veya kas ağrısı olasılığıdır.Seeley, "Eğer spor yapmaktan ya da masa başında çalışmaktan kaynaklanan mevcut kas ağrılarınız varsa, gece boyunca elektrikli fanı bu bölgeye doğru yönlendirmekten kaçınmalısınız."Çünkü yoğun soğuk hava, kaslarınızın gerilmesine ve kramp girmesine neden olarak size daha fazla ağrı verebilir.Seeley; "Vantilatör kullanmaya başladığınızdan beri boynunuzda bir sertlik fark ettiyseniz, birkaç gece boyunca fanı kullanmamayı deneyin ve farkı gözlemleyin" diyor.

VANTİLATÖR VE KLİMA KULLANMADAN SERİN BİR UYKUNUN 10 ADIMI

Yaz aylarında vantilatör ve klima olmadan daha serin bir uyku için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

Pamuklu Çarşaf Kullanın

Pamuklu çarşaflar, nefes alabilirliği yüksek olduğu için vücut sıcaklığını dengelemeye yardımcı olur. Sentetik çarşaflardan kaçının, çünkü bunlar sıcaklığı artırabilir.

Serinletici Yatak Pedi Kullanın

Serinletici yatak pedleri, vücut ısısını azaltmaya yardımcı olur ve daha rahat bir uyku sağlar. Bu pedler genellikle su veya jel içerir ve yatağınızın üzerine serilebilir.

Islak Bir Bezle Serinleyin

Yatmadan önce vücudunuzu hafif nemli bir bezle silmek, serinlemenize yardımcı olabilir. Özellikle boyun, el bilekleri ve ayak bileklerine odaklanabilirsiniz.

Buzlu Su Torbası Kullanın

Bir buz torbasını yastığınızın altına veya yatağınızın üzerine yerleştirerek serinlemeyi deneyin. Bu, vücut ısınızı düşürmeye yardımcı olabilir.

Pencereyi Açın

Gece serin hava girebilmesi için pencerenizi açabilirsiniz. Ancak, dışarıdan gürültü geliyorsa ya da alerjenlere maruz kalıyorsanız dikkatli olmalısınız.

Havalandırma Yapın

Gün içinde odanızı serin tutmak için perdeleri kapalı tutun ve gece yatmadan önce pencereyi açarak hava sirkülasyonu sağlayın.

Nemi Azaltın

Odanızda nem birikmesini önlemek için pencereleri açarak ya da kapı aralıklarını kullanarak hava akışını sağlayın. Nem, sıcaklık hissini artırabilir.

Hafif ve Gevşek Giyinin

Gece boyunca vücudunuzun nefes alabilmesi için ince, pamuklu ve gevşek kıyafetler tercih edin.

Serin Bir Duş Alın

Yatmadan önce serin bir duş almak, vücut sıcaklığınızı düşürerek daha rahat bir uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.

Bol Su İçin

Yaz aylarında susuz kalmak sıcaklık hissini artırabilir, bu yüzden gün boyunca bol su içmeye özen gösterin. Ancak, yatmadan hemen önce fazla su içmekten kaçının. Bu yöntemler, yazın sıcak gecelerinde daha rahat ve serin bir uyku deneyimi yaşamanıza yardımcı olabilir.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle