YENİ YIL YAKLAŞIRKEN, YIL SONU İŞLEMLERİ, STOKLAR VE BELGE DÜZENİ

2014 YILINA DİKKAT

01 Ocak 1970 Perşembe 00:00
869 Okunma
YENİ YIL YAKLAŞIRKEN, YIL SONU İŞLEMLERİ, STOKLAR VE BELGE DÜZENİ
banner15
banner18
;nbsp; ;nbsp;Aralık Ayı İçinde bulunduğumuz bu günlerde aşağıda Türk Ticaret Yasası ve Vergi Usul Kanunu ile ilgili birkaç konuyu paylaşmak istedim. Amaç; Müşterilerimizi yani Vergi Dairesi Mükelleflerini bilgilendirmek, uyarmak ve herhangi bir ;nbsp; Cezai bir durumla karşı karşıya kalmalarının önüne geçmektir. ;nbsp;;nbsp;
;nbsp;İsletmelerin bir yıllık faaliyeti sonucunda oluşacak mali tablolar, dönem sonunda yapılacak envanter ve değerleme işlemleri ile belirlenmektedir. İsletmelerin bir yıllık kar veya zararı ve bunun üzerinden ödenmesi gereken vergileri bu işlemlerle belirleneceğinden dönem sonu işlemleri ayrı bir öneme sahiptir.
Dönem sonu işlemleri, isletmeye d;acirc;hil mevcutların, alacakların ve borçların tespit edilmesi ve tespit edilen bu kıymetlerin değerleme işlemidir.
;nbsp; Dönem sonunda isletmeler, her ;nbsp;türlü maldan kaç tane, kaç kilo, kaç metre olduğunu belirleyerek envanter listelerine yazar. Satılmış ve muhasebeleştirilmiş ancak henüz müşteriye yollanmamış mallar ile emanet olarak isletmeye bırakılmış mallar varsa, bunlar envanter listelerine dahil edilmemelidir.
BELGE DüZENLEME
213 sayılı V.U.K. da Fatura kullanma mecburiyeti ile ilgili maddede: ;nbsp;;ldquo;Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler: 1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara; 2. Serbest meslek erbabına;3. Kazançları basit usulde tesbit olunan tüccarlara (1) 4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere; 5. Vergiden muaf esnafa. Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlara da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
Aynı Kanunun Madde 233 de ;nbsp;Perakende satış vesikaları düzenlemesi ile ilgili olarak; ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur. 1. Perakende satış fişleri; 2. Makineli kasaların kayıt ruloları; 3. Giriş ve yolcu taşıma biletleri. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanılıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi) verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir.;rdquo; Denilmektedir.
Yine aynı Kanunun Madde 240 da Taşıma ve Otel İşletmelerine Ait Belgeler de ise; Taşıma işletmeleri ile otel, motel ve pansiyon gibi konaklama yerleri ;nbsp;(Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) aşağıda yazılı belgeleri düzenlemek zorundadırlar.;nbsp;
Taşıma irsaliyeleri: ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzelkişiler naklettikleri eşya için, ;nbsp;sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına;nbsp;

Son Güncelleme: 01.01.1970 00:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle