Haber

HANGİ CİHAZLARA DİKKAT EDİLMELİ?

Evlerde kullanılan elektrikli cihaz sayısı her geçen gün artıyor.

Evlerde kullanılan elektrikli cihaz sayısı her geçen gün artıyor.

Bunlar içinde klimasu ısıtıcısıütüairfryer, elektrikli ocak ve fırın tam bir elektrik canavarı. Buzdolabı ise sürekli çalıştığından faturaların demirbaşı. Hangi cihazın, ne kadar tüketim yaptığını bilerek elektrik sayacında kontrol sağlamak mümkün. Peki ne yapmalı? Cihazların 1 Temmuz’dan geçerli yeni tarifelere göre faturaya etkileri ne oldu? Sizin için araştırdık ve hesapladık...

İKİ FARKLI KADEME UYGULANIYOR 

Elektrikte, 1 Ocak 2022’den itibaren ‘iki kademeli tarife’ uygulanıyor. İlk kademede sınır olarak günlük 8 kilovatsaat (kWh) tüketim baz alınıyor. Bunun da aylık karşılığı 240 kilovatsaate denk geliyor. Eğer aylık tüketim 240 kilovatsaatin üzerine çıkarsa, bu kez ikinci kademeye geçiş oluyor ve aşan tüketimin tarifesi daha yüksek bedelle hesaplanıyor.

1 TEMMUZ’DA 2.07 LİRAYA ÇIKTI

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle evlerde kullanılan elektrik fiyatlarında 1 Temmuz 2024 itibarıyla yüzde 38 artışa gidildiğini duyurmuştu. Böylece ilk kademedeki elektrik fiyatı 1.5 liradan 2.07 liraya çıktı. İkinci kademede ise kilovatsaat başına 2.25 lira olan tutar 3.11 liraya yükseldi.

KLİMALARLA TÜKETİM ARTIYOR 

Beyaz eşya, küçük ev aletleri, elektronik cihazların çalışması normal zamanda 240 kilovatsaatlik tüketime yakın oluyor. Ancak bayıltan sıcaklar nedeniyle bu dönemde klima, vantilatör gibi cihazların sık kullanımı nedeniyle ikinci kademeye geçişler yaşanabiliyor. Buna bir de kış dönemine göre daha sık çalışan buzdolabı, derin dondurucu ve pratik yemeklerin vazgeçilmezi airfryer eklenince fatura kabarıyor.

BEYAZ EŞYALARA AMAN DİKKAT! 

Evlerdeki elektriğin yaklaşık yüzde 60’ını beyaz eşyalar harcıyor. Beyaz eşyalar kendi içinde incelendiğinde buzdolabı yüzde 18’lik tüketim oranı ile ilk sırada. Elektrik tüketiminde buzdolabını yüzde 7.5 ile televizyon ve yüzde 7.3 ile çamaşır makinesi takip ediyor. Bu da beyaz eşyaların verimli enerji sınıfının önemini gösteriyor. Yani ilk kural yeni alınacak beyaz eşyalarda düşük enerji tüketimine dikkat edilmeli.

TEK AMPULLE GELEN BEREKET 

LED’den şaşmayın: Beyaz eşyalardan sonra en çok aydınlatmaya elektrik harcanıyor. Eski tip ampullerden mutlaka kurtulun. LED teknolojisiyle aynı ışığı 8-10 kat daha ucuza elde edebilirsiniz. 100 watt’lık 5 adet eski tip ampul yerine 12 watt’lık LED ampulün kullanılması halinde yıllık bazda elektrik tüketimi 780 kilovatsaat düşebiliyor.

ÇAMAŞIR YIKARKEN BUNU UNUTMAYIN 

Düşük derecede yıkayın: 60 derece yerine 40 derecede çamaşır yıkamak, yüzde 55’e kadar enerji tasarrufuna kapı açar. Aynı şekilde, doğru yıkama programı seçimi de enerji, su tasarrufu ve daha uzun giysi ömrü sağlar.

Buzdolabı ayarı: Buzdolabının iç ortam sıcaklığını 3-7 derece arasında ayarlayın. Buzdolabının yanlarından hava girebilecek şekilde bir boşluk olmalı. Ayrıca cihazı duvara tam yaslamayın. Duvarla dolap arasında en az 4 parmak mesafe olmalı. Yaz aylarında iç mekan ısısını artıracak fırın gibi cihazları daha az kullanmaya çalışın.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ