Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, her yıl yaklaşık 17 milyon insan kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.
Ancak bu ölümlerin önemli bir kısmı önlenebilir niteliktedir. Bu durum, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişikliklerle olumlu bir yönde etkilenebilir. Bu noktada, sağlıksız besin seçimlerinin kalp krizi riskini artırdığı gerçeğine odaklanmak gerekmektedir.
KATI YAĞLAR
Katı yağlar genellikle oda sıcaklığında sertleşir ve çoğunlukla zararlı doymuş yağlardan oluşur. Kalp Vakfı, günlük alınan kalorinin sadece %5'ini doymuş yağlardan almanın, örneğin keten tohumu yağı gibi çoklu doymamış yağlarla değiştirmenin, kalp hastalığı riskini %10 gibi önemli bir oranda azaltabileceğini belirtiyor.
HAZIR KEKLER
Ticari olarak üretilen kekler sadece büyük miktarlarda şeker içermez, aynı zamanda potansiyel trans yağ kaynağı olan kısmen hidrojene yağlarla da hazırlanabilir. Trans yağlar, işlenmiş gıdalarda yasaklanmış olmasına rağmen, hala fırınlı ürünlerde ve birçok restoran yemeğinde bulunabilirler.
CİPS
Patates cipsinin sağlıklı bir beslenme planının dostu olmadığı bir sır değil. Yüksek kalorisi, yağı ve sodyumuyla bilinir ve sadece bir porsiyon sonra bile tüketmeyi bırakmak oldukça zordur. Sağlıklı bir kalp için düşük sodyumlu bir diyet önemlidir; Amerikan Kalp Derneği, günlük tuz tüketiminin 2.300 miligramdan fazlasının (bir tam çay kaşığına eşdeğer) yüksek tansiyon riskini artırabileceğini belirtmektedir. Bu durum, kardiyovasküler hastalık için ciddi bir risk faktörüdür.
BARBEKÜ SOS
Barbekü sosunun, isli tadıyla et ve patatese kattığı lezzetin ötesinde, aslında büyük bir tehdit olabileceğini düşünmek şaşırtıcı olmayabilir. İçeriğindeki yüksek miktardaki şeker, sadece kilo alımını artırmakla kalmaz, aynı zamanda kalp sağlığınızı da riske atabilir.
SMOOTHİE
Yeşil smoothielerin teorik olarak sağlığınızı koruyabileceği doğrudur. Ancak, evde kendiniz hazırlamak yerine satın aldığınız bir meyve ve sebze içeceği tercih ederseniz, beklenenden daha fazla şeker alabilirsiniz. Ayrıca, bu şekerin çoğu meyve kaynaklı fruktozdan gelir ki bu da kan trigliserit seviyelerini artırabileceği ve göbek yağını artırabileceği gösterilmiştir. Bu nedenle, satın alınan içeceklerdeki şeker içeriğine dikkat etmek önemlidir ve mümkünse evde kendiniz hazırlamak daha sağlıklı bir seçenek olabilir.
YAĞSIZ ÜRÜNLER
1970'lerde, kilo vermek ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek isteyenler için yağsız ürünler sağlıklı bir seçenek olarak öne çıkarılmıştı. Ancak, bu düşüncenin geçerliliği günümüzde tartışmalıdır. Çünkü çoğu zaman, üreticiler yağları çıkardıklarında ürünlerin tadını ve dokusunu korumak için fazladan şeker eklerler. Bu nedenle, normalde yağ içeren bir ürünü tercih etmek, paketlenmiş ürünlerdeki fazla şeker tüketimini azaltmanın en iyi yollarından biridir.
KIZARMIŞ TAVUKLAR
Bir kova kızarmış tavuk sipariş etmek uygun ve ucuz bir akşam yemeği seçeneği gibi görünebilir. Ancak, bu seçim sağlığınız için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Sadece bir parça kızarmış tavuk, kalp hastalığı riskinizi artırabilecek olan 19 gram yağ ve 910 miligram sodyum gibi yüksek miktarlarda içerebilir.
HAZIR SALATA SOSLARI
Ballı hardal, sezar salata sosu veya yoğurtlu salata sosu gibi hazır salata sosları genellikle gizli şeker ve tuz kaynaklarıdır. Yüksek şeker içeriği olan bir diyet, artan yağ depolanmasını teşvik ederek kardiyovasküler hastalık riskini artırabilirken, yüksek sodyum alımı da kan basıncını yükseltebilir. Bu nedenle, şişelenmiş sosları tercih etmek yerine salatalarınızı sızma zeytinyağı, limon ve bir tutam tuz gibi doğal malzemelerle hazırlamak daha sağlıklı bir seçenek olabilir.
CHEESEBURGER
Fast food yiyecekler arasında en popüler olanlardan biri olan cheeseburger, içeriğinde iki büyük suçluyu barındırıyor: tuz ve doymuş yağ. Bu içerik, özellikle yüksek yağ içeriğine sahip cheddar gibi peynirler veya soslardaki yüksek sodyum içeriği nedeniyle damar sağlığınızı ciddi şekilde tehdit edebilir. Bu nedenle, cheeseburger tüketimini mümkün olduğunca sınırlamak önemlidir.
KAYNAK: SABAH GAZETESİ