GENEL

MARMARA'DA KORKUTAN DEPREM!

Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem İstanbul ve çevre şehirlerde hissedildi. Naci Görür'den ilk açıklama geldi. Prof. Dr. Osman Bektaş ise farklı bir tehlikeye dikkat çekti.

Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem İstanbul ve çevre şehirlerde hissedildi. Naci Görür'den ilk açıklama geldi. Prof. Dr. Osman Bektaş ise farklı bir tehlikeye dikkat çekti.

Marmara denizinde dün meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem sonrası Prof. Dr. Osman Bektaş'tan korkutan bir açıklama geldi. Bektaş, "Bursa İstanbul kadar deprem tehlikesine sahiptir." dedi.

Tedirgin eden deprem sonrasında Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'tan korkutan bir açıklama geldi.

1999 İzmit - Düzce depremlerinin İznik-Bursa-Çanakkale fay hattına stres transferi yaptığını belirten Bektaş "Bursa, İstanbul kadar deprem tehlikesine sahiptir" dedi.

İşte Prof. Dr. Bektaş'ın sosyal medya hesabından yaptığı o paylaşım;

STRES TRANSFERİ

Marmara Çukurluğunu güneyden sınırlayan ve 1999 7,4 depreminin artçılarının geliştiği Yalova-Çınarcık fayının batıya devamı üzerinde 1935 6,4 Marmara Adası depreminin oluştuğu yerde gelişmiştir.

1999 7,4 ve 7,2 İzmit- Düzce depremlerinin İstanbul'un üzerinde bulunduğu KAF'nın kuzey kolundan çok paraleli olan güney koluna (İznik-Bursa-Çanakkale fay hattı) stres transferi yaptığını kanıtlar. Bu nedenle Bursa İstanbul kadar deprem tehlikesine sahiptir."

NACİ GÖRÜR'DEN İLK AÇIKLAMA

Depremin ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, meydana gelen depreme ilişkin detayları aktardı. Görür, yaptığı paylaşımda "Tekirdağ-Güzelköy açıklarında 4,4’luk deprem oldu. Deprem Tekirdağ Fay Zonunda. Bu zonun 1912 Şarköy Depreminde kırıldığını düşünüyoruz . Burada zaman zaman büyüklüğü 4,0’lere çıkan ve gaz çıkışlarına bağlı depremlerin olduğunu da biliyoruz. Bu açıdan çok endişe etmiyoruz..." ifadelerini kullandı.Tekirdag-Guzelkoy aciklarinda 4,4’luk deprem oldu.Deprem Tekirdag Fay Zonunda. Bu zonun 1912 Sarkoy Depreminde kirildigini dusunuyoruz. Burada zaman zaman buyuklugu 4,0’lere cikan ve gaz cikislarina bagli depremlerin oldugunu da biliyoruz. Bu acidan cok endise etmiyoruz.

AHMET ERCAN UYARDI: BÖLGE GERİLİYOR

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem sonrası sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Ercan, "19 Temmuz 22.26’da Marmara Adası kuzey batısında Kuzey Anadolu Kırığının Tekirdağ kolu üzerinde 4,2 km derinde olan M4,1’lik küçük deprem, bölgenin gerildiğini gösterir" ifadelerini kullandı.

BÜYÜK DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?

Ercan ayrıca paylaşımında "Marmara Denizi'ndeki deprem büyük depremin habercisi mi?" sorusuna da yanıt vermiş oldu. Ercan paylaşımının devamında, "Ancak, beklenen büyük depremin yakınlaştığını, ya da ayak sesleri olduğunu göstermez. Sıkıntı yok" ifadelerine yer verdi.

"DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR"

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise şu ifadeleri kullandı:

"Depremin yerine özellikle baktım. Tam Kuzey Anadolu fayının üzerine düşmüyor. Güney Marmara'yla burası arasında bazı depremler olabiliyor. Hemen kuzeyinde Gaziköy var. Asıl Kuzey Anadolu fayı oradan geçiyor. Tabii deprem dairesel yayıldığı için o bölgelerde Balıkesir'de hissedilmiş. Sanıyorum Tekirdağ ve Çanakkale'de de hissedilmiş. Büyük bir deprem değil ama insanlar bu depremleri hissettiklerinde korkmuş olabilirler. Bu depremler çok sığ depremler. Dolayısıyla zemine biraz yakınsa, yapı stoğuda uygunsa biraz hissedebilirler. Burada Kuzey ve Güney yönleri olarak bir hareketlilik var. Burası enteresan yerlerden birisi. Dikkat edilmesi gerekiyor."

MARMARA DÜN GECE SALLANDI

Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamada, Marmara Denizi'nde merkezüssü Güzelköy olan 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin saati 22:26 olarak paylaşılırken, derinlik 4 km olarak belirtildi.

AFAD 4.1 OLARAK DUYURDU

Ayrıca AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından yapılan paylaşımda ilk belirlemelere göre depremin büyüklüğü 4.1 olarak duyuruldu.

AFAD, depremin derinliğini 7.18 km olarak açıkladı.

KAYNAK: HALK HABER