Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı olan 12 köy ve 5 mahalle için DSİ tarafından alınan 'Zorunlu Arazi Toplulaştırma' kararını TBMM’ye taşıdı.

  CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, 2 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 7548 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı olan 12 köy ve 5 mahalle (Ahmetler, Alınca, Arapdede, Beşikli, Bulduk, Balçalık, Büyükelmalı, Çarşı, Dereköy, Doğanlar, Fıranlar, Gümüşdere, Günyurdu, Kınık, Küçükelmalı, Yeni, Yüzbaşı) için DSİ tarafından 'Zorunlu Arazi Toplulaştırma' kararını TBMM’ye taşıdı.

  "Pazaryerili vatandaşlarımızın istemediği her konuda onların yanında olacağız"

  Konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanına 7 adet soru soran Tüzün, “Pazaryerili vatandaşlarımızın istemediği her konuda onların yanında olacağız. Bölgede araştırma yapılmadan, oldu bittiye getirilerek yapılan bu uygulama Pazaryerili vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Her konuda olduğu gibi ‘yaptım oldu’ düşüncesiyle yapılan bu uygulama bölgeye yarardan çok zarar getirecek, kaybeden Pazaryeri olacaktır. Pazaryerili vatandaşlarımızın istemediği her konuda onların yanında olacağımızın sözünü vermiştim. Bu yanlış uygulamada da benim tarafım Pazaryeri’dir, Pazaryerili vatandaşlarımızdır” dedi.

  İlgili bakanlığa 7 soru önergesi

  CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı tarafından cevaplandırılmasını istediği soruları şu şekilde sıraladı.

  "DSİ’nin 12 köy ve 5 mahalleyi kapsayacak büyüklükte yapılacak Zorunlu Arazi Toplulaştırması’nın amacı nedir? Yapılacak olan Zorunlu Arazi Toplulaştırması’nın kamu yararı var mıdır? Arazi Toplulaştırma'nın sonucunda 'Yeni Parselasyon Bloklarının Oluşturulması' kriterleri projede kayıt altına alınmış mıdır? Hak kaybına uğrayacak arazi sahipleri uğrayacağı kayıpların telafisi için projede çözüm maddeleri bulunmakta mıdır? Bölge nüfusuna kayıtlı vatandaşlara yeni oluşturulacak parselasyonların satışında öncelik hakkı tanınacak mıdır? Bölgede oluşacak göçlerde yöre halkının yerleşik kültürel yaşam biçiminin sürdürülebilirliği sağlanacak mıdır? Yeni parselasyon bloklarının oluşturulmasından sonra yabancı ülke vatandaşlarına toprak satışı yapılacak mıdır? Bölgede demografik yapının değişmesi için yabancıya satış yasağı konulması hususunda tedbir alınacak mıdır? Projenin uygulanabilmesi için 12 köy ve 5 mahallede bulunan arazi sahiplerinin öneri ve itirazlarına istinaden alternatif bir proje geliştirmeyi düşünüyor musunuz?"