Okulların kapanması ve havaların ısınmasıyla birlikte deniz sezonu da tam gaz açıldı.

Birçok kişi tatile gidip keyif sürmek isterken kavurucu güneş ışınlarını unutuyor. Güneş kreminin bile yetersiz geldiği bazı anlardan ciddi etkilenen kişiler akşamına büyük bir acı çekiyor. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, güneş yanıkları hakkında ve tedavileri konusunda açıklama yaptı.Tatilde doyasıya denizin veya havuzun tadına varmak isteyenlerin korkulu rüyası güneş yanıkları, başını ciddi anlamda derde sokabilir. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, güneş yanıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

GÜNEŞ YANIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Güneş yanığından şüphelenen kişiler için belirtileri açıklayan Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, sırasıyla saydı;

  • Cildinize dokununca ekstra sıcaklık hissetmek
  • Ağrı veya acı hissetmek
  • Eğer beyaz tenliyseniz, cildinizde genellikle kırmızı veya pembe olur yani renk değişimi gözlemlenmektedir.
  • Ciltte meydana gelen soyulma veya pul pul dökülme ki bu genellikle güneş yanığı olduktan birkaç gün sonra meydana gelir. Güneş yanığınız şiddetliyse yine cildinizde kabarcıklar da meydana gelebilmektedir.

    GÜNEŞ YANIĞINI SU TOPLAMADAN TEDAVİ ETMEK MÜMKÜN MÜ? 

    Güneş yanığı sonrası meydana gelen su kabarcıkları günlük yaşantıyı olumsuz etkileyeceği gibi acıda verir. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, "Öncelikle mümkün olan en kısa sürede güneşten uzaklaşılmalıdır. Ardından serin bir duş alabilir, ıslatılmış havlu kullanarak cildinizi serinletebilir ve soğutabilirsiniz" dedi ve açıklamalarına devam etti."Güneş yanığı oluşumlarında vücut yanık sebebi ile sıvı kaybına uğradığı için bol su tüketmek son derece önemlidir.Güneş yanığı oluşan bölgeye iltihap giderici özelliği sebebiyle papatya veya aloe vera içeren ürünler kullanabilirsiniz.Güneş yanığı olan cildi, cilt tamamen iyileşene kadar doğrudan güneş ışığından korumayı ihmal etmeyin."

    GÜNEŞ YANIĞI SU TOPLADIYSA NE YAPILMALI? 

    Güneş yanığının su toplama evresi kaçınılmaz son olduysa Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, "Eğer güneş yanığı oluşan bölgede kabarcıklar meydana geldiyse ve cildiniz su topladıysa  güneş yanığının ciddi olduğunun bir işaretidir. Kabarcıklar her zaman hemen ortaya çıkmaz. Güneş yanığından saatler sonra gelişebilir veya ortaya çıkması daha uzun sürebilir" açıklamasında bulundu. Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak bu gibi durumlarda yapılacakaları sıraladı:

  • Yanık oluşan bölgeyi soğutmak ve soğuk tutmak son derece önemlidir. Soğuk kompresleri ara ara kullanın bunun için ıslak bir havlu kullanılabilir. Soğuk su ile duş alın.
  • Oluşan kabarcıkları yani yanık bölgenin nemlendirici veya aloe veri içeren ürünler ile nemlendirilmesini öneriyoruz.
  • Ancak vazelin veya diğer ağır içerikli ürünlerden kaçının çünkü bunlar ısının veya terin uzaklaşmasını engeller.
  • Güneş yanığı sonrası iyileşirken cildinizi güneşten korumak son derece önemli. Çünkü yanık sonrası cildiniz hassas olacak ve daha fazla güneşe maruz kalmak durumu daha da kötüleştirecektir. Güneşe çıkmanız gerekiyorsa, kabarcıklar kaybolana kadar onları örtmek için uzun, bol etekler veya pantolonlar giyin. Kabarcıklar iyileştikten sonra güneş kremi kullanın.

    SU TOPLAYAN BÖLGEYİ PATLATMAK VE SOYULAN ALANLARI SOYMAK DOĞRU MU? 

    Birçok kişinin zevkle yaptığı güneş yanığı sonrası soyulan kısmı soymak ya da su toplayan alanı patlatmak konusunda doğru olanı anlatan Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, "Kesinlikle su toplayan bölgeyi patlatmayın ve kuruyan hasarlı cilt yüzeyini koparmayın. Çünkü bu kabarcıklar iyileşirken alttaki cildinizi koruma görevi görmektedir. Bu yüzeyin soyulması halinde cilt enfekte olabilir ve ciddi endiksiyonlar görülebilir" ifadelerini kullandı.

    GÜNEŞ YANIĞI SONRASI AÇIK HAVAYA ÇIKMADAN ÖNCE NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALI? 

    Güneş yanığı sonrası hassaslaşan cilt günlük yaşamı olumsuz etkileyeceği için alınması gereken önlemlerden bahseden Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, "Güneş yanığı sonrasında cildinizde ekstra hassasiyet meydana gelecektir. Dolayısı ile hassaslaşan deriyi güneşten korumak son derece önemli. Güneşe çıkmanız gerekiyorsa, kabarcıklar kaybolana kadar onları örtmek için uzun ve bol kıyafetler tercih etmeyi ihmal etmeyin" dedi.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ