Zencefil ailesinin bir üyesi olan kakule, az tüketilen fakat birçok faydası bulunan bitkilerden biri. Üstelik tatlılardan yemeklere, çaylardan aromatik kokulara birçok noktada kullanabilirsiniz. Hem tohum hem de öğütülmüş halini kullanabileceğiniz bu bitki, birçok derde de şifa oluyor.


Elettaria cardamomum bitkisinin tohum kabuklarından elde edilen kakule, zencefil ile aynı bitki ailesine ait aromatik bir baharattır.

Hem tatlı hem de tuzlu yemekleri zenginleştirmek için Hindistan ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olarak kullanılır, ayrıca Kuzey Avrupa ve Rusya'da unlu mamullerde bir bileşen olarak yaygın olarak kullanılır.

Kakule bütün hali, tohumları veya öğütülmüş tozu, chai ve kahve, pirinç ve köriler ve çeşitli unlu mamüller gibi ürünlere belirgin bir çiçek aroması ve tadı verir.

Tüm bunların yanı sıra kakule, nefesinizi tazelemekten muhtemelen kanser hücrelerini öldürmeye kadar çeşitli sağlık yararları da sunabilir. İşte kakulenin beden yenileyen faydaları…

Antibakteriyel özelliklere sahiptir

Diyetisyen Reda Elmardi, kakulenin öjenol adı verilen bir kimyasal sayesinde antibakteriyel özellikler taşıdığını ve bu kimyasalın tohumların kendine özgü kokusunu da verdiğini belirtiyor. 2017 yılında yapılan bir araştırma; kakulenin enfeksiyonları kontrol etmeye yardımcı olabileceğini düşündürüyor.

Araştırmacılar; kakule esansiyel yağını bakteri türleri üzerinde test ettikten sonra yaygın Salmonella, Staph ve Candida gibi birçok patojenin büyümesini engellediğini keşfetti.

Kan şekerini ve enflamasyonu düşürür

2019 yılında yapılan bir çalışma, kakulenin diyabet tedavisine fayda sağlayıp sağlayamayacağını araştırdı. Çalışmada; tip 2 diyabetli 83 kişi, 10 hafta boyunca 3 gr kakule takviyesi aldı. Sonuçlara göre kakule; hemoglobin A1C'sini - ortalama kan şekeri testi - ve Homa-IR'yi azalttı.

2017'de yapılan başka bir çalışmada, sekiz haftalık kakule takviyesi, prediyabetli 40 kadında iltihaplanma belirteci olan CRP'yi düşürdü.

Ağız sağlığını geliştirir

Kakule en iyi nefes tazeleyecilerinden biridir. Üstelik dişler ve diş etleri için de oldukça faydalıdır. 2020'de yapılan bir araştırmada, bir laboratuvarda kakule meyvesini ve tohum özünü test edildi. Sonuçlar, kakulenin diş eti iltihabına neden olan bakterilerin büyümesini engelleyebileceğini düşündürmektedir.

Ek olarak, bir laboratuvarda kakuleyi de test eden 2017 tarihli bir çalışmanın sonuçları, çürüklerin önemli bir nedeni olan Streptococcus mutans'ı ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Karaciğer sağlığını iyileştirir

Küçük bir 2018 çalışması, kakulenin karaciğer iltihabını azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Çalışmada, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı ve beden kitle indeksi 25 veya daha fazla olan 43 kişi, üç ay boyunca günde üç kez öğünlerle birlikte iki adet 500 mg'lık kakule kapsülü aldı. Bu süre zarfında, bir plasebo grubuna kıyasla , karaciğerdeki enflamasyonun biyobelirteçleri azaldı ve koruyucu faktörler arttı.

Kalbi güçlendirebilir

Kakule, kardiyovasküler sisteminizin birçok yönü için fayda sağlayabilir .Gözden geçirilen 5 farklı çalışmanın sonunda, kakule takviyesinin, kan damarlarınızda plak birikmesine yol açtığı ve kalp krizi, felç veya kalp hastalığı riskinizi artırabilen bir yağ türü olan trigliserit düzeylerini düşürmede önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koydu.

Hamilelikte bulantı ve kusmayı azaltabilir

Mide bulantısı ve kusma hamilelerin %75'ini etkiler ve kakule biraz rahatlama sağlayabilir. 2015 yılında yapılan bir araştırma, hafif ila orta derecede mide bulantısı ve kusması olan 120 hamileyi iki gruba ayırdı.

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/roza/galeri/saglik/dis-curuklerini-bitiriyor-iltihap-kurutan-mucize-tohum-sadece-3-grami-binbir-derde-deva/15