DOKTORLAR MUTLAKA TÜKETİLMELİ DEDİ

Çok yoğun bir şekilde maruz kalınan hava kirliliği, yanlış beslenme, alkol tüketimi ve tütün ürünleri kullanımı akciğer sağlığını olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörler.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
15 Ağustos 2024 Perşembe 10:42
215 Okunma
DOKTORLAR MUTLAKA TÜKETİLMELİ DEDİ
banner15
banner18

Çok yoğun bir şekilde maruz kalınan hava kirliliği, yanlış beslenme, alkol tüketimi ve tütün ürünleri kullanımı akciğer sağlığını olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörler.

Güçlü akciğerlere sahip olmak için bu saydığımız durumların yanı sıra akciğer sağlığını bozan çamaşır suyu vb. ürünlerin de kullanımı bırakmanız tavsiye ediliyor. Uzmanlara göre sağlıklı bir akciğer için iyi beslenmek oldukça mühim. Peki hangi besinler akciğerleri temizleme görevini üstleniyor? İşte akciğerleri temizleyip yenilenmesine yardımcı olan besinler…Akciğer sağlığını korumak için öncelikle tütün ve alkol kullanımından kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Hastalıklardan uzak, rahat bir şekilde nefes alıp vermek için akciğer sağlığınızı destekleyecek besinlerin de düzenli olarak tüketilmesi oldukça önemli.Akciğer sağlığını bozan durumlara baktığımızda tütün ve alkolün yanı sıra işlenmiş gıdalar, kimyasal içeren temizlik malzemeleri bu listeyi takip ediyor.

AKCİĞERE ZARAR VEREN BESİNLER VE MADDELER

Tütün kullanımı: Akciğerlere zarar verdiği kanıtlanmış en tehlikeli maddelerin başında gelmektedir. Tütün ürünleri kullanımı kronik bronşite ve ısrarla kullanımı devam ettiğinde de KOAH hastalığına sebebiyet verebilir.Akciğerin düşmanı olarak nitelendirdiğimiz tütün ürünleri ve alkolden mutlaka uzak durmalısınız.Çamaşır suyu vb. temizlik ürünleri: Amerika'da 30 sene boyunca yürütülen araştırma sonucundai her hafta düzenli bir şekilde çamaşır suyu ve benzeri dezenfektanlar kullanımı KOAH hastalığı riskini yüzde 32 arttırdığını ortaya çıkardı.Çamaşır suyu, tuz ruhu vb. kimyasal temizleyiciler akciğerleriniz için ciddi bir tehdittir. Bu gibi temizlik ürünlerini kullanmak yerine daha doğal içerikli temizlik maddelerini kullanmanız tavsiye edilir.

ANTİOKSİDAN ZENGİNİ BESİNLER

Meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini, E vitamini ve beta-karoten gibi antioksidanlar akciğer sağlığını destekler. Portakal, çilek, brokoli, kırmızı biber, havuç gibi besinler bu vitaminlerden zengindir.

OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ

Omega-3 yağ asitleri, somon, uskumru, keten tohumu gibi besinlerde bulunur ve iltihaplanmayı azaltabilir, akciğer fonksiyonlarını destekleyebilir.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çayın antioksidan özellikleri vardır ve akciğer sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

SARIMSAK VE SOĞAN

Sarımsak ve soğan, doğal antibiyotik ve anti-enflamatuar bileşikler içerir. Akciğer sağlığını desteklemeye yardımcı olabilirler.SU

Vücudunuzun iyi hidrate olması, mukusun doğru şekilde incelmesine ve akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olabilir.

RENKLİ SEBZELER

Havuç, kırmızı biber, ıspanak gibi renkli sebzeler beta-karoten ve diğer önemli besin maddelerini içerir. Akciğer sağlığını desteklerler.

TURUNÇGİLLER

Portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek akciğer sağlığını destekler.

NAR

Nar, antioksidanlar ve anti-enflamatuar bileşikler içerir. Akciğer sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

BROKOLİ

Brokoli, glukosinolat adı verilen bileşikleri içerir. Bu bileşikler, akciğer sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle