İNSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK?

Fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram’a erişim engeli getirildi.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
03 Ağustos 2024 Cumartesi 11:33
221 Okunma
İNSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK?
banner15
banner18

Fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram’a erişim engeli getirildi.

Karar, katalog suçlar kapsamında birden fazla içerikle ilgili ihlal tespiti nedeniyle verildi. Engelin ne zaman kaldırılacağının ise içeriklerin kaldırılmasına bağlı olduğu belirtiliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) site bilgileri sorgulama sayfasında, dün itibarıyla Instagram’a erişim engeli kararı alındığı kaydedildi. Milliyet’in yetkililerden aldığı bilgiye göre BTK kararıyla uygulanan erişim engelleme; “uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa karşı cinsel istismar, “intihara sevk etme”, “Atatürk aleyhine işlenen suçlar”, “yağma ve nitelikli yağma”, “soykırım suçu”, “devlete karşı savaşa tahrik” gibi suçları içine alan katalog suçlar kapsamında, Instagram paylaşımlarıyla ilgili yapılan şikayetler üzerine verildi.

ÖNCE UYARI

Katalog suçlar kapsamında birden fazla içerikle ilgili ihlal olduğu öğrenilirken, ihlaller ile ilgili önce Instagram’ı da bünyesinde bulunduran ABD’li META şirketinin Türkiye temsilciliği ile irtibata geçildi. Belirtilen içeriklerin kaldırılması istendi. İçeriklerin kaldırılmaması üzerine erişim engeli tedbiri uygulandığı ifade edildi.

HANİYE TARTIŞMASI

Erişime engelleme kararı sonrası, sosyal medyada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Hamas lideri İsmail Haniye’yle ilgili taziye mesajlarını engelleyen Instagram’ı kınayan açıklaması gündeme getirildi. Ancak kararın bununla ilgili olmadığı, bu nedenle bir engelleme kararı verilemeyeceği vurgulandı.

SÜREÇ UZAYABİLİR

Engelin ne zaman kaldırılacağının Instagram’ın tutumuna bağlı olduğu ifade ediliyor. Sorun yaratan içeriklerin kaldırılması halinde Instagram’a erişimin kısa sürede sağlanacağı kaydediliyor. Aksi halde, BTK’nın tedbir niteliğindeki kararın ardından, Instagram’a erişim engeliyle ilgili mahkeme kararı çıkarılması, erişim engeliyle ilgili sürecin uzaması bekleniyor.

INSTAGRAM’IN YAPTIĞI SANSÜR KABUL EDİLEMEZ’

 ANKARA Milliyet - TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, BTK kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Meta şirketinin Türkiye’de hukuku yok sayan çifte standardını asla kabul etmiyoruz” diyen Yayman “Instagram ve Meta şirketleri sansürden, yasaklamadan bahsederken aynı yasaklamayı ve sansürü kendilerinin yapması asla kabul edilemez. Instagram’ın çifte standartlı tavrından bir an önce vazgeçmesini ve topluma mal olmuş, insanların kalbinde yer alan İsmail Haniye ile ilgili ya da bir milletin kahramanıyla ilgili paylaşımları yok sayması asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Meta şirketinin Haniye ilgili yapılan paylaşımlara izin vermemesinin ifade özgürlüğüyle örtüşmediğini savunan Yayman, “Instagram’ı Türkiye’nin hukukuna uymaya, ifade özgürlüğünü desteklemeye ve topluma mal olmuş kişilerle ilgili yapılan paylaşımları sansürlemeye değil bunları desteklemeye davet ediyoruz. Instagram ve Meta’daki bu sansürü kınıyorum. BTK’nın kararını destekliyorum” diye konuştu.

EKSİKLİKLER GİDERİLİNCE BİR SAATTE KALDIRILIR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram’a getirilen erişim engeli ile ilgili soru üzerine Türkiye’nin bir hukuk ülkesi olduğunu, ülkenin koyduğu kurallar, değerler ve hassasiyetlerin bulunduğunu ifade etti. Uraloğlu, en son katalog suçları kapsamında uyarı yaptıklarını ancak gerekli karşılığı bulmadıkları için de bir erişim engeli getirdiklerini belirterek şunları kaydetti: “Özellikle hem kanuni olarak koyduğumuz kurallar hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıkları takdirde biz de gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz. Türkiye temsilcisi olan şu andaki ilgiliyle beraber arkadaşlarımız görüşme halinde. Hani net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli. Oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki bir saat sonra biz o engeli kaldırmış olacağız.”

KAYNAK: MİLLİYET 

Anahtar Kelimeler:
SosyalMedyaINSTAGRAM
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle