Mevduat faizleri bayram tatilinden sonra bir miktar daha yükseldi. Şu anda piyasada yüzde 55-56 faiz bulmak mümkün.
Özellikle 92 gün vadeli hesaplara verilen faiz 2-3 puan daha yüksek. Nakdi olanların, vade sonu gelenlerin daha yüksek faiz alabilmek için bankalarıyla pazarlık yapmasında da fayda var. Çünkü 1 puan yüksek faizin getirisi hiç de az değil.
TUTARA GÖRE KADEMELİ
Merkez Bankası’nın faiz artırımları ve TL’ye geçişi desteklemeye yönelik adımlarıyla mevduat faizleri artmaya devam ediyor. Gelinen noktada yüzde 60’a yaklaşan faizler konuşuluyor. Fakat her bankanın aynı faiz oranını vermediğini belirtmek gerekiyor. Bazı bankalar internetten ya da mobil bankacılık üzerinden hesap (e-vadeli) açılsa dahi yüzde 40 civarı faiz öneriyor. Yatırılan tutara ve vadeye göre faizler kademeli olarak artıyor.
‘HOŞ GELDİN’ ORANLARI UÇTU
İlk 5 büyük bankanın internet sitesini incelediğimizde 1.000 lira ila 100 bin lira arasındaki birikim için ödenen faiz 32 gün vadede yüzde 40’tan başlıyor ve yüzde 52’yi buluyor. 92 gün vadede ise bu tutarlar için yüzde 54 oranında faiz veren bankalar var. Yeni müşteri olarak açılan hesaplarda ise faiz (hoş geldin faizi) yüzde 58’i buluyor. Bu noktada vadeli mevduat yatırımcısının uyanık olması gerekiyor. Çünkü aynı parayla daha çok kazanç sağlamak mümkün.
SABİT BANKA ALIŞKANLIĞINDAN KURTULUN
Yüksek faiz alternatiflerine rağmen halen yıllardır tasarruflarını aynı bankada tutanlar oldukça fazla. Aynı vadede daha fazla kazanç elde etmek istiyorsanız paranızı farklı bankalara taşımaktan çekinmeyin. EFT maliyetinden başka bir masrafınız olmaz. Paranızı taşımak istemiyorsanız, bankanızla ‘daha yüksek faiz veren var’ diyerek pazarlık yapmanızda fayda var. Bu hamlelerde bulunmazsanız size verilen faizle yetinmek zorunda kalırsınız.
UZUN VADE HER ZAMAN KAZANDIRMAZ!
Vadeli mevduatta 92 gün ve üzeri hesaplar için faizin ne kadar yüksek olduğu çok önemli. Bazen ‘1-2 puan yüksek faizi var’ diye tercih edilen 92 gün vadeli hesaplar, 32 gün vadeye göre daha az getiri sunabiliyor. Çünkü 32 gün vadeli mevduatta faiz geliri anaparaya eklenip her dönem sonunda devretmiş olacak. Örneğin; 300 bin lirasını yüzde 54 faizle 96 gün vadeli hesaba yatıranlar, vade sonunda net 40 bin 367 lira gelir elde ediyor. Aynı parayı yüzde 52 faizle 32 gün vadeliye yatırıp bunu 3 kez tekrarlayarak 96 güne tamamlayanlar da 40 bin 574 lira kazanıyor. Özetle faiz yüksek olsa bile 92 gün ve üzeri vade avantajlı olmaktan çıkıyor. 96 gün vadenin faizi, 32 gün vadeli mevduatın faizinden 3-4 puan daha yüksek olursa avantajlı olabilir.
KKM’DEN DÖNENE YÜZDE 68!
Döviz dönüşümlü kur korumalı mevduatını (KKM), TL mevduata çevirenlere bankalar daha cömert. Örneğin; 20 bin dolar karşılığı döviz dönüşümlü KKM’sini TL mevduata çevirenlere 32 gün vade için yüzde 68 faiz, 92 gün vade için yüzde 65 faiz öneren bankalar bulunuyor. Bu oranlar mevduat yatırımcısı için oldukça cazip.
1 MİLYON LİRA ÜZERİ BİRİKİMDE ELİNİZ KUVVETLİ
Mevduatınız ne kadar yüksekse size sunulan faiz de yükseliyor. Örneğin; 1 milyon lira ve üzeri mevduat için önerilen faiz 3-4 puan daha yüksek. Bankaların internet sitelerinden veya mobil bankacılık menüsünden hesabınızdaki paraya karşılık size verilen faizleri kontrol edebilirsiniz. İnternette karşılaştırma sitelerinden de (hangikredi.com, enuygun. com gibi) sunulan faiz oranlarını karşılaştırmanız mümkün. Yani daha çok araştıran, banka şubelerine gidip teklif alanlar, bir başka deyişle faiz avcısı olanlar daha kazançlı çıkacaktır.
STOPAJ AVANTAJINI KAÇIRMAYIN
Vadeli mevduat hesaplarında 6 aya kadar olan vadelerde elde edilen faiz kazancından yüzde 5 stopaj (vergi) kesintisi oluyor. 30 Nisan’dan sonra süre uzatımı olmazsa bu vadelerde stopaj oranı yüzde 15’e çıkacak. Bu ay vadeli mevduat hesabı açtıran, oran yükselse de etkilenmeyecek.
KAYNAK: POSTA GAZETESİ