SAĞLIK

BU BESİNİ AĞZINIZA SÜRMEYİN

Safra kesesi, sıklıkla taş oluşumu gibi sorunların ortaya çıktığı ve toplum sağlığında önemli bir yeri bulunan organlardan biri.

Safra kesesi, sıklıkla taş oluşumu gibi sorunların ortaya çıktığı ve toplum sağlığında önemli bir yeri bulunan organlardan biri.

Özellikle kronikleşen durumlarda cerrahi operasyonla alınan safra kesesinin ardından yaşam standartlarını değiştirmek de büyük önem taşıyor. Bununla ilgili Prof. Dr. Canan Karatay hayati bilgiler verdi. Safra kesesi hastalarına "asla tüketilmemesi" gereken ve bunun yanında iyi gelen besinlerle ilgili önerilerde bulundu.Prof. Dr. Canan Karatay, insan sağlığının başat faktörlerinden olan organların korunmasının, insanı hayatta tutmanın ilk kurallarından biri olduğunu anlattı. Bu esnada, bağırsak, pankreas, karaciğer, safra kesesi mide ve bağırsağın "birlikte ve dengeli" çalışmasının ne denli önemli olduğunu vurguladı.

KARACİĞER NEDEN ÇOK ÖNEMLİ BİR ORGANDIR?

Karaciğer, vücutta adeta bir filtre sistemi gören en önemli organların başında geliyor. Vücudun sistemli çalışmasını da sağlayan bu organ, düzenli çalışmadığında çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarıyor.Karatay, karaciğerin üremeye, sağlıklı kalmaya, mutlu olmaya ve birçok hastalığa karşı etkili organlardan biri olduğunu belirtti. Karaciğer sorunları olan insanlar Parkinson, Alzheimer ve felç gibi hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir.

SAFRA KESESİNİN ALINMASI SONUCUNDA VÜCUTTA NELER DEĞİŞİR?

Toksinleri vücuttan atma görevi üstlenne karaciğer, vücudu tüm zehrinden arındırması için safra kesesiyle bağlantılı şekilde çalışır. Ayrıca tüketilen yoğun yağ içeriğine sahip besinlerin yağı, safra kesesinin düzenli çalışmasıyla atılabilir. Fakat safra kesesinin alınması durumunda trans yağ gibi sağlıksız yağ içeren besinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.Şişkinlik, hazımsızlık ve gaz sorunlarının yanı sıra pankreas adı verilen organda da işlevsel sorunların ortaya çıkabileceği bu durumda, Karatay, vücudunda genel çalışma sisteminde sorunlar ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.Bir domino taşı serisine benzettiği bu sistemde, dengenin bozulması halinde diğer organların da etkilenerek çeşitli semptomlar ortaya koyabileceğini belirtti. Örneğin; sindirim sistemi bozuklukları bunun sadece bir tanesi. Safra kesesi eksikliği halinde gaz ve şişkinlik ortaya çıkabilir.Safra kesesi eksikliği nedeniyle denge bozulur. Safra kesesi alınan bireyler özellikle fast food besinler tükettikçe bağırsaklarında sorunlar ve ishal olurken, pankreas sorunu olanlar şeker hastalığına yakalanır. Bu nedenle Karatay, özellikle işlenmiş gıdalardan ve fast food yiyecek tüketiminden "kesinlikle uzak durulması" konusunda önemli uyarılarda bulundu.Karatay, karaciğerin safra suyu ürettiğini belirterek, "Ancak yağ tüketiminin ardından ishal olan bireylerin asıl problemi safradan değil, bağırsak florasıyla ilgili olabilir." Faydalı bakteri sayısı azaldığında bu tür sorunlar ortaya çıkacağı konusunda da dikkatli olunması gerektiğini söyledi.Düzenli yumurta tüketimini öneren Karatay, bu besin sayesinde bağırsak sağlığınızı da destekleyebileceğiniz belirtti.Organların düzenli çalışmasının öneminden bahseden İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sağlık için fast food olarak hazırlanan tüm besinlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ