Ramazan ayı boyunca bedenimizin sıvı ihtiyacı artmaktadır.
Uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar-sahur arasında ihtiyacımız olan suyu dengeli bir biçimde düzenli olarak tüketmememiz gerekir. Canlılar için su ihtiyacı hayati öneme sahiptir. Vücudumuzda sindirim, dolaşım, boşaltım ve vücut ısısının düzenlenmesi gibi birçok yaşamsal aktivite su ile gerçekleşir. Ayrıca su, cilt sağlığını korur. Bununla birlikte toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Dolayısıyla yeterli miktarda su tüketmek sağlığımız ve yaşam kalitemiz açısından oldukça gereklidir.Ramazan ayı boyunca bedenimizin sıvı ihtiyacı artmaktadır. Uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar-sahur arasında dengeli bir biçimde düzenli olarak su tüketmememiz gerekir. Tek seferde yoğun su tüketimi yerine her yarım saatte bir veya saat başı dengeli bir biçimde tüketmek daha sağlıklıdır.
İftardan sahura kadar geçen sürede su kaybını karşılayacak miktarda su içemediğimizde vücudun su oranının düşmesine yani dehidrasyona bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları görülebilir.
Ramazan ayında yeterince su tüketimi gerçekleşmezse metabolik denge bozulur. Bu durum tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bayılma, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açabilir.Özellikle yaşlılarda, böbrek hastalığı bulunan kişilerde, kalp ve tansiyon hastalarında sıvı tüketiminin doğru hesaplanması ve takibinin yapılması önemli.Suyun sıcaklığı da önemlidir. Soğuk su midede kasılmalara yol açarak sindirimi zorlaştırır ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca içilen suyun oda sıcaklığında olması önerilir.
İFTAR SONRASI ÇOK FAZLA ÇAY-KAHVE TÜKETMEYİN
Bütün gün süren açlık ve susuzluk nedeniyle akşam iftar sonrası da sıvı tüketim isteği azalabilir. Su içmekte güçlük çekiyorsanız suyun içerisine taze nane yaprakları, limon ve salatalık dilimleri ekleyebilirsiniz.
Eğer bu lezzetlerden hoşlanmıyorsanız çubuk tarçın ve elma dilimleri veya çubuk tarçın ve sevdiğiniz başka meyveleri ekleyerek su tüketiminizi artırabilirsiniz. Ayrıca doğal mineral içeriği nedeniyle maden suları da alternatif sıvı kaynağı olabilirler. Özellikle sodyumu düşük, magnezyum içeriği yüksek olan maden sularını tercih etmelisiniz.
ORUÇ TUTARKEN SUSUZ KALMAMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!
Ramazanda yeterli miktarda su tüketmenin yanı sıra, iftar ve sahur öğünlerinde susuzluğa neden olacak sucuk, pastırma, turşu, şalgam gibi tuz ve baharat içeriği yüksek gıdalar tercih edilmemelidir.
Oruçluyken gün içerisinde aşırı terlemeye neden olacak faaliyetlerden ve uzun süre sıcağa maruz kalmaktan da kaçınılmalıdır.
İftar sonrasında tüketilecek suyun içerisine taze limon dilimleri, taze nane yaprakları veya rulo tarçın eklemek hem suya farklı bir aroma katıp içimini kolaylaştırır hem de mideyi rahatlatarak tatlı yeme isteğini bastırabilir.
KAYNAK: POSTA GAZETESİ