Parmak çıtlatma el eklemlerimizi rahatlamak için farkında olmadan yaptığımız bir hareket.

Bazıları 'çıt' sesini duyana kadar tek tek parmaklarını uçlarından çekiyor, bazıları ellerini yumruk yaparak veya parmaklarını geriye doğru iterek çıtlatıyor.

Bu esnada çekilen görüntüler son yıllarda sosyal medyada da büyük ilgi topluyor. 

“Pek çok insanın eklemleri gün içinde istemsiz olarak kendiliğinden çıtlar ve bu tamamen normaldir” diyen fizyoterapist Claire Speer, The Guardian'a yaptığı açıklamada, “Esneme hareketleri yaparken ya da masajda sırtımın ve omuzlarımın çıtlaması, sonrasında daha kolay hareket etmeme yardımcı oluyor. O ses bende rahatlama duygusu yaratıyor” ifadesini kullandı.

Peki eklem çıtlatma ne kadar sağlıklı bir hareket? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Kays Ünal ile konuştuk…

50 YIL BOYUNCA DENEY YAPTI

Yıllar boyunca genel kanı, eklemleri çıtlatmanın ciddi zararlara yol açabileceği yönündeydi. Ancak bununla ilgili yeterince çalışma ve deney yapılmamıştı.

California'da yaşayan doktor Donald Unger, çocukken sık sık parmaklarını çıtlatıyor ve çevresindekilerden "Artrit (eklem ilthabı) olursun" uyarılarını işitiyordu. Bu bilginin doğruluğunu test etmek isteyen Unger, bir deney planladı. 50 yıl boyunca sol elinin parmaklarını günde iki kez çıtlatırken sağ elini kendi haline bıraktı.

36.500'den fazla çıtlatmanın ardından bulgularını Arthritis and Rheumatism isimli bilim dergisinde yayımlayan Unger, “İki elimde de artrit bulunmuyor. Ellerim arasında belirgin bir farklılık da yok” ifadesini kullandı.

1975 yılında Los Angeles’taki bir huzurevinde 28 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, parmak çıtlatma alışkanlığı olanlarda eklem iltihabı hastalığı riskinin daha az olduğu sonucuna varılmıştı. 1990’da Detroit’te gerçekleştirilen başka bir çalışmada da 45 yaş üstü 300 kişiyi inceleyen uzmanlar, parmak çıtlatanların yüzde 84’ünün ellerinde şişme belirtileri olduğunu, bu kişilerin bir şey tutarken daha güçsüz olduğunu tespit etti. Sonuç olarak parmak eklemlerini çıtlatmanın eklem rahatsızlığına neden olduğu ileri sürüldü.

"Bu eylemi kendi kendine uygulayan veya bir başkasına uygulatan kişiler parmaklarını, dizlerini, boyunlarını veya diğer eklemlerini çıtlatarak bir rahatlama hissi yaşadıklarını iddia ediyor" diyen Doç. Dr. Ömer Kays Ünal, bu tür manipülasyonların eklem sağlığı üzerindeki etkilerinin halen tartışmalı olduğunu belirtti.

Uzmanlar özellikle eklemlerde yaşanan sorunların eklem çıtlatmaktan mı yoksa zaten var olan kalıtsal sorunlardan mı ileri geldiğini sorguluyor. Ancak çıtlatanların eklemlerinde şişme ya da iltihaplanma gibi sorunların diğerlerine göre daha fazla görülmediğini belirtmek gerekiyor. Nitekim 2013 yılında yapılan bir başka araştırmada, insanların ne sıklıkla parmak çıtlattıkları incelendi. Sonuç olarak, eklem çıtlatma sayısının eklem hastalıklarının ortaya çıkması bakımından herhangi bir fark yaratmadığı görüldü.KAYNAK:

HÜRRİYET GAZETESİ